اخلاق حرفهای وایفای تعهددرقراردادهای بیمه
یکی از دستاوردهای مهم جامعه بشری تعهد به اجرای قول و قرارهاست. درواقع پیشرفت جامعه بشری مرهون و مدیون مردان و زنانی است که همواره نسبت به ایفای تعهد خود مصر و پایبند بوده و با نظم و ترتیب نسبت به انجام وظایف و امور محوله خود پایبند بوده و براساس موازین و ملاکهای مبتنی بر قوانین، عرف و توافقات دو یا چندجانبه به انعقاد عقود، قراردادها و مبادلات دو یا چندجانبه اقدام و با دقت به اجرای تکالیف و وظایف میپردازند تا زمانی که اشخاص در زندگی اجتماعی و در امور اقتصادی براساس موازین متعارف مناسبات فیمابین خود را پایهریزی و تداوم میبخشند هیچ مشکل و نقصی نیست اما اگر یک سمت قرارداد یا عقد از رعایت موازین و تعهدات سر باز زده یا عدول نماید، سمت دیگر قرارداد با مشکل مواجه شده و تداوم فعالیت مشترک را دچار وقفه و متلاشی میکند.
قراردادهای بیمه بازرگانی یا به تعبیر متداول آن بیمهنامه نیز مستثنا از این قاعده نبوده و نیست. چارچوب تکالیف و وظایف دو طرف قرارداد بیمه در قوانین و آییننامههای بیمهیی مشخص و تدوین شده و ضمنا دو طرف هر قرارداد نیز میتوانند با یکدیگر به توافقات ضمن عقد دست یابند. درواقع برای جلوگیری از بروز مشکل قانونگذار از قبل از انعقاد قراردادها نحوه انعقاد قرارداد و الزامات حین انعقاد قرارداد و بعد از آن را به روشنی مشخص و تبیین نموده و هرگاه مشکلی در زمان بروز حوادث و خسارتها در تفسیر و تحلیل موضوع رخ دهد بدون شک مربوط به کاستی و عدم توجه دو طرف و حداقل یکطرف قرارداد نسبت به انجام دقیق وظایف و تکالیف محوله بوده و است. بدیهی است در بازار بیمه، مانند سایر بازارها نقش ناظر و واسطههای حاضر در بازار برای ایجاد روابط متوازن و هدایت سالم بازار از اهمیت فراوانی برخوردار است. چنانچه ناظر این بازار، بیمه مرکزی ایران به هر دلیل و علتی از نظارت دقیق و کارآمد غافل شود یا برعکس با نظارت منطقی و بهروز تسلط کافی بر تبادلات و اجرای منظم وظایف شرکتهای بیمه داشته باشد، بازار بیمه از سلامت لازم برخوردار یا اینکه از مسیر متعارف خارج خواهد شد. رعایت اخلاق حرفهیی و نیز دانش فنی و حقوقی واسطههای بازار نیز کمک شایان توجهی به ثبات و تعاملات منطقی و عادلانه در بازار بیمه و حفظ حقوق شرکتهای بیمه و بیمهگذاران خواهد نمود.
نهایتا اینکه در بازار بیمه، نقش و حضور مشاوران صاحب دانش و تجربه در کنار بیمهگذاران که به آنها در حوزه رعایت امور فنی و حقوقی مربوط به تکالیف آموزش و تمرین دهند موجب ایجاد تعادل در ایفای تعهد طرف بیمهگذار در مقابل شرکتهای بیمه خواهد شد و بدین ترتیب شاهد بازاری با نظم و انضباط لازم خواهیم بود که هر شخص بهدرستی بر سر جایگاه خود نشسته و به ایفای وظایف میپردازد لذا همه موازین قانونی و تعهدات پذیرفته شده بهطور اصولی رعایت و اجرا میشوند. بلوغ بازار بیمه و اجرای وظایف و تکالیف دقیق آن بستگی به آموزش دقیق و آشنا نمودن اجزای مختلف این بازار با جایگاه و نحوه دقیق انجام امور توسط عوامل مختلف بهطور روزانه و مداوم دارد. در این بازار سهامدار، مدیران، کارشناسان، نمایندگان، کارگزاران و ارزیابان خسارت و… اگر بهطور دقیق با منافع، اندازه مداخله و وظایف دقیق خود آشنا شوند و رعایت نمایند بدون شک شاهد بلوغ بازاری خواهیم بود که بیمهگذاران با خیال راحت میتوانند باتوجه به ظرفیت و حدتوانگری شرکتهای بیمه به آن تکیه نمایند و به ایفای تعهد به موقع و کامل بیمهگر ایرانی اطمینان داشته باشند. نخستین گام در تحول مثبت در بازار بیمه، دقت بیمهگر در زمان پذیرش ریسک و صدور بیمهنامه است، مابقی داستان مشکلات یا نداشتن مشکل در بازار بیمه از همین جا شروع میشود. ملاک تعهدپذیری و رفتار درست یک شرکت بیمه از نحوه رفتار و گفتار مدیران و کارشناسان آن مشخص میگردد./تعادل
نظر (۰)